In memorial
ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΘ. ΚΑΨΑΛΗΣ ( 1938–1999 )
8.5.14
ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΘ. ΚΑΨΑΛΗΣ ( 1938–1999 )
Ο αξέχαστος Γιώργος , σε μια διάλεξή του στο Ευπάλιο , στα τέλη της δεκαετίας του 1950 .
Πέρασαν 15 χρόνια αγαπημένοι μου φίλοι , απ’ τη μέρα ( 8-5-1999) που έφυγε ο γνωστός ..παθιασμένος Λιδορικιώτης Γιώργος Ευθ. Καψάλης .
Όσοι τον γνώρισαν είδαν τη..Λιδορικιώτικη φλόγα που τον έκαιγε και τον καθοδηγούσε στη ζωή του , πολλά πρόσφερε αλλά και πολλά θα πρόσφερνε στο αγαπημένο μας χωριό . Ήταν αυτός , που σκυμμένος στις κρατικές και όχι μόνο , βιβλιοθήκες , μέρες , μήνες , έβγαλε στην επιφάνεια όλη τη Λιδορικιώτικη ιστορία , και την κατέγραψε στα βιβλία που εξέδωσε και τα οποία είχαν ΟΛΑ ΣΑΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟ ΛΙΔΟΡΙΚΙ .
Στις αρχές του 1981 , έφτιαξε την πρώτη Λιδορικιώτικη εφημερίδα , μηνιαίας κυκλοφορίας το “ Λιδωρίκι “ , με την οποία “ πάλεψε “ για την επίλυση των πολλών και χρόνια..σωρευμένων Λιδορικιώτικων και Δωρικών προβλημάτων , για τέσσερα περίπου χρόνια , πολυγραφότατος ο Γιώργος , καυτερή η…πέννα του και ο λόγος του απόλυτα λυρικός και ..προσωπκός , ξεχώριζε απ’ την πρώτη φράση . Ανήσυχο πνεύμα , ξεκίνησε απ’ τα μαθητικά του χρόνια να ερευνά και να γράφει , ιστορικά κείμενα γύρω απ’ το Λιδορίκι πάντα , που δημοσιεύτηκαν σε ΑθηναΪκές καθημερινές εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας , ενώ παράλληλα έκανε αγώνα για να γίνουν οι ανασκαφές στην Καλλίπολη , και τελικά κατάφερε να γίνουν , έστω και έτσι όπως έγιναν , την τελευταία στιγμή βιαστικά .
Τελειώνοντας το Γυμνάσιο , πέτυχε στις εξετάσεις της σχολής Χωροφυλακής και πολύ νεαρός , ονομάστηκε Υπενωμοτάρχης , Στη χωροφυλακή όμως δεν έμεινε πολύ και στα μέσα της δεκαετίας του’60 , συμμετείχε σε εξετάσεις πρόσληψης προσωπικού της ΑΤΕ , στον οποίο πέτυχε και μάλιστα 4ος , και τοποθετήθηκε στο χωριό μας , το 1965 , όπου παρέμεινε για μερικά χρόνια και μετά αποσπάστηκε στην Αθήνα , στο Κ.Κατάστημα , τμήμα τύπου και δημ. σχέσεων , όπου ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα , ενώ παράλληλα αφιέρωσε τον ελεύθερο χρόνο του στην ιστορική έρευνα , με τα γνωστά αποτελέσματα .
Το χωριό μας , χρωστάει πολλά , πάρα πολλά σε δυο ανθρώπους , σε δυο..παθιασμένους Λιδορικιώτες , τον Αλέκο Κωστάκη , τον Καφτανιαλέκο , και στο Γιώργο , είναι αυτοί που στήριξαν τη Λιδορικιώτικη πνευματική ζωή , και αργότερα , που ο Γιώργος κυκλοφόρησε το “ Λιδωρίκι “, συνεργάστηκαν με θαυμάσια αποτελέσματα . Μέσα στα τέσσερα χρόνια της κυκλοφορίας του καταγράφηκε , εντυπωσιακά η Λιδορικιώτικη ζωή , προπολεμική και μεταπολεμική , και συγκεντρώθηκαν , και φυσικά περισώθηκαν , όσα στοιχεία , ήθη , έθιμα , συνήθειες όλη η Λιδορικιώτικη ζωή , απ’ τη γέννηση μέχρι και το θάνατο , έτσι χτίστηκε η ..γέφυρα με το παρόν και το μέλλον , και σήμερα έχουμε μια συνέχεια και συνέπεια στο παρελθόν μας . Δυστυχώς , οι Λιδορικιώτικες Δημοτικές αρχές , Κοινοτικές και δημοτικές , δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ , για τη συγκέντρωση και ψηφιοποίηση των βιβλίων και του Γιώργου αλλά και του Αλέκου , μόνο πριν μερικά χρόνια , μετά το θάνατο φυσικά του Γιώργου , ενδιαφέρθηκε για τα έργα του Γιώργου που αφορούσαν στη Φωκίδα , τη Δωρίδα και το Λιδορίκι , η ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Ναυπάκτου , που ψηφιοποίησε το περίφημο βιβλίο “ Στη Φωκίδα του 2851 “ , ένα έργο πραγματικά..σπάνιο , το οποίο μπορούμε να στείλουμε σε οποιονδήποτε το θέλει , δωρεάν φυσικά , φτάνει να μας σταλεί το e-mail του , στα ..κιτάπια των Δημοτικών μας αρχών , ΔΥΣΤΥΧΩΣ , Η ΛΈΞΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ , ΛΟΓΟΤΕΧΝΊΑ ΚΑΙ ..ΛΑΟΓΡΑΦΊΑ , δεν υπάρχει ακόμα φαίνεται ..ΔΥΣΤΥΧΩΣ , αντιθέτως , είναι πασίγνωστα και..περιζήτητες οι διάφορες γιορτές , φέτας , ψιμοτυριού , τραχανόπιτας κλπ…κλπ
Δυστυχώς , ο Γιώργος έφυγε σε ηλικία μόλις 61 ετών αφήνοντας ατελείωτο το…έργο του και εκείνο που προβληματίζει τα παιδιά του αλλά και εμένα , είναι πως τώρα κατάλαβαν κάποιοι την αξία των βιβλίων του , τώρα που πια έχουν εξαντληθεί , να δούμε αν ΄θα υπάρξει δυνατότητα , ή ανατύπωσης ή ψηφιοποίησης , θα δούμε ..
Ένα πλήρες αφιέρωμα και στους δύο Λιδορικιώτες γίγαντες του πνεύματος , τον Αλέκο και το Γιώργο , ετοιμάζουμε και σύντομα θα το αναρτήσουμε
Ένα απ’ τα πολλά βιβλία του Γιώργου , τα “ ΛΙΔΩΡΙΚΙΩΤΙΚΑ 1983 “ , με τον αξέχαστο μπάρμπα Νίκο Πέτρου – Ταλτονίκο , στο εξώφυλλο .
Και ένα “ μοιρολόϊ “ για το Γιώργο
Τ’ ΑΔΕΡΦΟΥ …..
ΜΟΙΡΟΛΟΪ ...
Φέτος , μην έρθει άνοιξη , μην έρθει καλοκαίρι ,
να μην ανθίσουν τα κλαριά , μη λουλουδίσει ο κάμπος ,
μον' να ξεράνει ο πλάτανος , να μαραθεί κι' ο κέθρος ,
κι' οι βρύσες οι δροσόνερες , για πάντα να στερέψουν .
Πουλιά μην κελαηδήσουνε , να μην το πουν τ' αηδόνια ,
βουβός ο κούκος στις κορφές κι' ο κότσιφας στα πλάγια ,
κι' απ' την αυγή να σιγοκλαίν οι μαυροπερδικούλες ,
μέχρις αργά το σούρουπο , στου λιάτορα τη χάση .
Χιόνια να πέφτουν τ' αι Γιωργιού , πάγος τ' αι Κωσταντίνου ,
κι' ολόγυρα να βγάζει η γης φαρμακερά βοτάνια ,
να τα βοσκάν τα ζωντανά , του λόγγου τα ζουλάπια ,
να χάνουνε τα λογικά κι' αλλού φωλιές να φκιάχνουν .
Να βγαίνει ο ήλιος σούρουπο , αυγούλα το φεγγάρι ,
να σβήσουν απ' τον ουρανό , αυγερινός και πούλια ,
οπούχ' αδερφό και που ‘ χασα , λεβέντη , παλληκάρι ,
της νιότης και της άνοιξης , το πιο ‘μορφο κλωνάρι ….Κ.Κ,-
Αθήνα 8-5-1999 .
Καλό σας απόγευμα , να είστε όλοι καλά …..Κ.Κ.-
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου