Ανακοίνωση του Συνδέσμου Λιδωρικιωτών Δωρίδος “Η Γκιώνα”
Την Κυριακή, 2 Απρίλη 2017, στο χωριό μας το Λιδωρίκι, έγινε το γύρισμα του πασχαλινού επεισοδίου της εκπομπής «από τόπο σε τόπο», με το Χρήστο Μυλωνά, κατόπιν ενεργειών του Δήμου Δωρίδας, που θα προβληθεί ανήμερα το Πάσχα από το Κανάλι της Βουλής.
Σκοπός, όπως όλοι πιστεύουμε, είναι η προβολή του χωριού μας, η ιστορικότητά του, η φυσική ομορφιά του, τα Πασχαλινά ήθη και τα έθιμα μας, ελπίζοντας ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του Λιδωρικίου θα συνεχίσουν να παίρνονται από τον Δήμαρχο και τους συνεργάτες του.
Ο Σύλλογός μας, μετά από ενημέρωση των αρμοδίων φορέων του Δήμου Δωρίδας, ήρθε σε επαφή με τα μέλη του και τους φίλους τους, και έτσι φρόντισε να υπάρχουν (3) λεωφορεία για την μεταφορά όλων στο Λιδωρίκι. Μας ζητήθηκε και με μεγάλη χαρά τους δεχθήκαμε να συνταξιδεύσουν μαζί μας τα μέλη του χορευτικού τμήματος της Δωρικής Αδελφότητας, με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο κ. Μιχάλη Δρίτσα και τον Έφορο Δημοσίων Σχέσεων κ. Δημήτρη Μπέσκο, καθώς και τα μέλη του χορευτικού τμήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Κονιάκου.
Το Λιδωρίκι, για τους περισσότερους που ζούμε στην Αθήνα, είναι οι ρίζες μας, εδώ πήραμε την πρώτη ανάσα, ζήσαμε τα παιδικά μας χρόνια, μέχρι που τελειώσαμε το σχολείο και φύγαμε στην Αθήνα, όπου δυστυχώς μας κράτησε μόνιμα. Δεν παύει όμως να είναι ο τόπος που μας τραβάει και να βρισκόμαστε όλα αυτά τα χρόνια εδώ, άλλοι πιο συχνά, άλλοι πιο αραιά.
Το Λιδωρίκι, ήταν και θα είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Δωρίδας και σήμερα του ομώνυμου Δήμου. Ήταν και είναι ένα κεφαλοχώρι, με μεγάλη άνθηση, όπου λειτουργούσαν όλες οι Δημόσιες Υπηρεσίες, με πολλά εμπορικά καταστήματα, που το καθένα προμήθευε τα δικά του χωριά. Λόγω όμως της αστυφιλίας, σε συνδυασμό με την κατασκευή της τεχνητής λίμνης του Μόρνου, έργο που ήταν καλό για την Αθήνα, ήταν όμως απομόνωση για την περιοχή μας, το χωριό μας άρχισε να μαραζώνει συνεχώς.
Παρ’ όλα αυτά, οι νέοι μας άρχισαν να δραστηριοποιούνται, για να δώσουν ζωή στο χωριό, με τη δημιουργία κτηνοτροφικών και τυροκομικών μονάδων, καθώς και ξενώνων, για να μπορέσει να έλθει κάποιος να επισκεφτεί τον τόπο μας, να δει την τόση ομορφιά που έχουμε.
Η εκδήλωση αυτή θύμισε σε όλους μας τα πασχαλινά ήθη και έθιμα του χωριού μας. Το πρώτο πράγμα που ξεκινούσαν οι γυναίκες ήταν το άσπρισμα των τοίχων (μαντρών). Τη μεγάλη Πέμπτη γινόταν το βάψιμο των αυγών, που μάζευαν για μέρες απ’ τα κοτέτσια τους. Ζύμωναν τα ψωμιά, τις λαμπροκουλούρες που ήταν και δώρα για τα βαφτιστήρια.
Ετοίμαζαν τη σούβλα με την οποία θα σούβλιζαν τα αρνιά τους, που συνήθως ήταν ξύλινη. Το Μεγάλο Σάββατο σφάζονταν τα αρνιά, τα μανάρια τους, τα σούβλιζαν, τα αλατοπιπερώναν, τα έραβαν, κόλλαγαν τις μπόλιες απ’ έξω, για να ψηθούν καλύτερα και να μην αρπάξουν απ’ τη φωτιά και δεν ψηθούν καλά και έτσι ήταν έτοιμα ανήμερα. Πλένονταν τα έντερα και τα εντόσθια και άρχιζαν το μαγείρεμα της μαγειρίτσας για το βράδυ της Ανάστασης.
Ετοίμαζαν τις σούβλες με τα κοκορέτσια. Έφτιαχναν τις γαρδούμπες, καθαρά ρουμελιώτικος μεζές, δηλαδή έκοβαν τα εντόσθια σε μακρόστενα κομμάτια, τα αλατοπιπέρωναν, τα έπιαναν στη χούφτα τους σε μάτσο από ένα κομμάτι απ’ όλα, πρόσθεταν μπόλικα μυρωδικά (άνηθο, μάραθο, σέσκουλο, μαγγίπες), τα τύλιγαν με τα έντερα και τα έψηναν στο φούρνο.
Από πολύ νωρίς το πρωί, ανήμερα το Πάσχα, άναβαν οι θράκες και όλες οι αυλές έβγαζαν καπνούς. Και μετά σ’ έπιανε η μυρουδιά της τσίκνας από το λιώσιμο της μπόλιας που κάλυπτε τα αρνιά που ψήνονταν. Εννοείται βέβαια ότι το γύρισμα της σούβλας γινόταν με το χέρι και οπότε όλοι μικροί – μεγάλοι είχαν δουλειά. Από κανένα πασχαλινό τραπέζι επίσης δεν έλλειπε η ξύλινη βιδούρα με το γιαούρτι που όλοι οι τσοπαναραίοι έπηζαν και φυσικά όλα αυτά συνοδεύονταν από το κρασάκι τους.
Για όλα αυτά που ζήσαμε την ημέρα αυτή στο Λιδωρίκι, θέλουμε να ευχαριστήσουμε κατ’ αρχάς τους συγχωριανούς μας και όλους τους επισκέπτες μας, που μας τίμησαν με την παρουσία τους.
Θέλουμε να συγχαρούμε τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιδωρικίου, που ακούραστα όλες αυτές τις μέρες βοήθησαν να γίνει όσο το δυνατό καλύτερα η εκδήλωση αυτή.
Θέλουμε να συγχαρούμε όλες τις γυναίκες του Λιδωρικίου για την αγόγγυστη συμμετοχή τους με το να φτιάξουν όλων των ειδών τις πίτες για να προσφερθούν την ημέρα αυτή.
Θέλουμε να συγχαρούμε όλους τους επαγγελματίες και κτηνοτρόφους του χωριού μας για την προσφορά τους σε αρνιά, κοκορέτσια, τυριά, γιαούρτια, κουλούρια, κλπ.
Θέλουμε να δώσουμε πολλά, μα πολλά συγχαρητήρια στα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιδωρικίου, που απ’ ότι μάθαμε απαριθμούν περί τα 115 μέλη, και ιδιαίτερα στη δασκάλα τους κ. Στεφανία Πλάκα - Φωτοπούλου.
Θέλουμε να συγχαρούμε τα χορευτικά τμήματα επίσης της Δωρικής Αδελφότητας, της Αδελφότητας Κονιάκου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Κονιάκου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γλύφας, για τη συμμετοχή τους.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Χρήστο Μυλωνά και το επιτελείο του, για το γύρισμα του πασχαλινού επεισοδίου στο Λιδωρίκι, που θα προβάλει το χωριό μας ανήμερα το Πάσχα σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο.
Θέλουμε όμως, εν κατακλείδι, να τονίσουμε και να ξέρουν όλοι όσοι μας παρακολουθούν, ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιδωρικίου και ο Σύνδεσμος Λιδωρικιωτών Δωρίδος Η Γκιώνα, έχουν άριστη συνεργασία και μαζί κάνουμε ό,τι καλύτερο για το χωριό μας.
Σας ευχαριστούμε όλους και όλες. Να είστε πάντα κοντά μας.
Αναρτήθηκε από "DORIDA news" '
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου