Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος σήμερα, που ήταν για το χωριό μας ένα από τα δυο μεγάλα πανηγύρια  ,το άλλο ήταν στις 23 Αυγούστου της Παναγίας η της Αγίας Μονής όπως συνηθίζαμε να το λέμε.
Εκείνα τα παλιά χρόνια τα πανηγύρια ήταν σημαντικά γεγονότα  μεγάλης  κοινωνικής σημασίας για την ζωή του χωριού αλλά και των διπλανών χωριών. Η εκκλησία της Μεταμόρφωσης ήταν κτισμένη  στη θέση Κρανεΐκα απέναντι από το χάνι του Καραπιστόλη στην όχθη του ποταμού Κόκκινου.
Την ημέρα της γιορτής  όλοι οι χωριανοί κατέβαιναν συν γυναιξί και τέκνοις  και από πρωί πρωί  έπιανε ο καθένας την θέση του  που "παραδοσιακά" είχαν προσδιοριστεί στα πλατάνια που ήταν γύρω από την εκκλησία .Κάποιοι μάλιστα είχαν πάει στον χώρο τις προηγούμενες μέρες και είχαν προετοιμάσει το πρόχειρο κατάλυμα που το έλεγαν τσαρδάκι .
Μετά το τέλος της λειτουργίας άρχιζε το γλέντι με την συνοδεία δημοτικής μουσικής από ζωντανή ορχήστρα ντόπιων οργανοπαικτών και βέβαια εκείνα τα χρόνια υπήρχε και η περίφημη χαρτούρα δηλαδή όποιος χόρευε πλήρωνε τα όργανα....
Τις πιο πολλές φορές είχαν στηθεί και δυο πρόχειρα μαγαζιά που προσέφεραν μπύρες ,κρασί  και ψητό κρέας ,οι μαγαζάτορες ήταν οι αξέχαστοι Θύμιος Καραγιάννης και ο Γιάννης Καραμπέτσος ( καραγκνοαννος ) που συναγωνίζονται ποιος θα είχε την πιο κρύα μπύρα (με την βοήθεια του πάγου) και το καλλίτερο μεζέ....
Μεγάλο ενδιαφέρον είχε για τους μικρούς  και η πραμάτεια των μικροπωλητών που  την είχαν  πάνω σε ένα ράντζο εκστρατείας .  Εκεί εύρισκες ότι μπορούσες να φανταστείς ,απο καθρεφτάκια και αυτοκίνητα και μέχρι τρομπέτες και σουγιάδες ,τον ρόλο του μικροπωλητή έπαιζαν κατα καιρούς διάφοροι ξένοι αλλά και ντόπιοι οπως ο Καλμαντής ,ο Καραδήμας,ο Γιαλαμάς ,ο Μετάνιας και άλλοι .
Επίσης το πανηγύρι ήταν η αφορμή να τραβηχτούν και κάποιες φωτογραφίες κυρίως οικογενειακά ενσταντανέ ,από τους φωτογράφους Γιαλαμά και Πανουργιά ,ο Νίκος Πανουργιάς -Κολοκυθάς - το πραγματικό του όνομα ,είχε καταγωγή από το χωριό και ζούσε στο Λιδωρίκι.
Βέβαια εκείνα τα χρόνια ήταν σπάνιο να έχει κάποιος δική του φωτογραφική μηχανή και η μόνη δυνατότητα να αποτυπωθούν κάποιες στιγμές ήταν στα πανηγύρια από τους δυο προαναφερόμενους φωτογράφους,που πραγματικά το έργο τους στην φωτογραφική  διατήρηση πολλών φυσιογνωμιών και στιγμιότυπων της μεταπολεμικής εποχής στην ευρύτερη περιοχή είναι σημαντικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου