Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019

Η ΣΗΡΑΓΓΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΥΗΝΟΥ- ΜΟΡΝΟΥ


Την κατάρα του Ποσειδώνα για τους κατοίκους της Αθήνας, ( και όχι μόνο ), έδιωξε οριστικά η δημιουργία της λίμνης του Μόρνου και η "βοηθητική"λίμνη του Φείδαρη (Εύηνος ) .Δέστε πως παροχετεύεται το νερό της στον ποταμό Κόκκινο και μετά στην λίμνη του Μόρνου. 



 Η σήραγγα μεταφοράς νερού έχει µήκος 29 km περίπου και διέτρεξε όλους σχεδόν τους γεωλογικούς σχηµατισµούς της ζώνης  της Πίνδου. Η σήραγγα µε εσωτερική διάµετρο 3.5m και διάµετρο εκσκαφής 4m περίπου, διανοίχθηκε µε χρήση τεσσάρων µηχανηµάτων ολοµέτωπης κοπής (ΤΒΜ) σε χρόνο ρεκόρ.
Η σήραγγα Εύηνου -Μόρνου τέθηκε σε λειτουργία την 8 Απριλίου 1995, είκοσι επτά μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας του πρώτου ΤΒΜ τον Ιανουάριο του 1993 . Λόγω των επιτακτικών αναγκών ενίσχυσης της ύδρευσης της Αθήνας και επειδή η σήραγγα Εύηνου – Μόρνου ολοκληρώθηκε αρκετά ενωρίτερα από το φράγµα, σχεδιάσθηκε και κατασκευάσθηκε προσωρινό έργο υδροδότησης που αποτελείτο από χαµηλό φράγµα από κυλινδρούµενο σκυρόδεµα και πλευρική υδροληψία, ανάντη του κυρίως φράγµατος αλλά µέσα στα όρια του ταµιευτήρα, δεξαµενή εξάµµωσης, αγωγό Φ2000 για τη µεταφορά µε βαρύτητα του νερού από τη δεξαµενή εξάµµωσης στη σήραγγα Εύηνου-Μόρνου. Η παροχετευτικότητα του έργου ήταν περίπου 12m3 /s. Το προσωρινό αυτό έργο λειτούργησε µεταξύ 1995 και 1999 τροφοδοτώντας τον ταµιευτήρα του Μόρνου µε πάνω από 100x106 m3 νερού ετησίως. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου