Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Το χωριό Κόκκινος , ο ποταμός Μόρνος και τα χωριά του.
Ιστορική διαδρομή από τον 3ο Π.Χ μέχρι το 1821.
( απόσπασμα από  ένα κείμενο του συμπατριώτη μας Γ Δ Ανέστου τ. σχολικού συμβούλου Π. Ε.που δημοσιεύθηκε στην αντζέντα του συλλόγου μας το 2000 )
...............

Στην θέση Αγία Μονή περιοχή του χωριού Κοκκίνου υπήρχε αρχαίος ελληνικός ναός. Τα υλικά της οικοδομής του ναού αυτού εντοιχίσθηκαν στο  νέο βυζαντινό μοναστήρι.Η Αγία Μονή για αιώνες υπήρξε πνευματικό κέντρο ολόκληρης της περιοχής . Το 1204 μ.χ με την υποταγή της περιοχής στους Φράγκους η Αγία Μονή μετατράπηκε μάλλον σε μοναστήρι της καθολικής εκκλησίας . Έτσι εξηγείται το πλήθος των επιγραφών σε Λατινική γλώσσα στους εξωτερικούς τοίχους της Μονής και η εγκατάλειψη της μετά την Φραγκοκρατία και την υποταγή της περιοχής στους Τούρκους . Οι ευσεβείς κάτοικοι του χωριού μας , έχτισαν δίπλα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία . Γιόρταζαν κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου . Έρχονταν όλοι οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών . 
Δυστυχώς , όμως , όλα τα μνημεία του βυζαντινού αυτού μοναστηριού σκεπάστηκαν από τα νερά της λίμνης του Μόρνου . Κανένας δεν ενδιαφέρθηκε για την μεταφορά ....
Συνέχεια ....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου