Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Το χωριό Κόκκινος , ο ποταμός Μόρνος και τα χωριά του.
Ιστορική διαδρομή από τον 3ο Π.Χ μέχρι το 1821.
( ένα κείμενο του συμπατριώτη μας Γ Δ Ανέστου τ. σχολικού συμβούλου Π. Ε.που δημοσιεύθηκε στην αντζέντα του συλλόγου μας το 2000 )

Συνέχεια....
Η τοποθεσία του χωριού είναι ηλιόλουστη και δεν τη χτυπούν άνεμοι. Εξάλλου και η λέξη Λουτσοβο - παλιά ονομασία - σημαίνει τόπος ηλιόλουστος . Στην άκρη του χωριού υπάρχει βρύση με γάργαρο, γευστικό και υγιεινό νερό . Έτσι και οι κάτοικοι απολαμβάνουν τα αγαθά της πεδιάδας και απέφευγαν τις δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες των παραποτάμιων περιοχών. 
Πότε κτίστηκε αυτό το χωριό δεν έχουμε ακριβείς πληροφορίες . Πρέπει όμως να χτίστηκε τον 7ο η 8ο αιώνα , τότε που χτίστηκαν και τα γειτονικά χωριά , Γρανίτσα ,Σεβεδίκο , Αγλαβίστα. Τα ονόματα αυτών των χωριών είναι σλαβικής προελεύσεως και συνδέονται με την ιστορία του Βυζαντίου. 
Μπορούμε όμως σχεδόν με ακρίβεια , στηριζόμενοι στα αρχαιολογικά ευρήματα , αφηγήσεις περιηγητών , στις διηγήσεις , στους θρύλους και παραδόσεις , στα τοπωνύμια και στις παραδόσεις μας , στα τοπωνύμια και στα δημοτικά μας τραγούδια , να έχουμε σαφή εικόνα της ιστορίας του τόπου μας. 
Συνέχεια.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου