Παρασκευή 29 Απριλίου 2016


Από την ιστοσελίδα  της Ομοσπονδίας των  Συλλόγων Β.Δ. Δωρίδας.

Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Η ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΚΟΥ

Οι ιστορικοί διαφωνούν ως προς τον χρόνο και τον τόπο γεννήσεως του μεγάλου ήρωα και θρύλου της επανάστασης, Αθανασίου Διάκου. Τοποθετούν τη γέννησή του γύρω στο 1788 ή 1791 στην Άνω Μουσουνίτσα Παρνασσίδος ή Αρτοτίνα Δωρίδος. Στοιχεία, βέβαια, που δεν είναι ιδιαίτερα βαρύνουσας σημασίας, σε σχέση με τη δράση και το έργο του, αλλά αν αναλογιστούμε πως ο ηρωϊκός του θάνατος συγκλόνισε το πανελλήνιο, είναι λογικό να υπάρχουν κάποιες έριδες για τον τόπο καταγωγής του και για την επωνυμία του.


Άποψη της Αρτοτίνας, γενέτειρας του ήρωα (φωτ. Δ.Μπόπης)

Επωνυμία του Ήρωα


Ο Διάκος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αρτοτίνα, όπως και όλα τα αδέλφια του. Είχε δύο αδελφές, την Καλομοίρα και τη Σοφία, που παντρεύτηκαν με τους Αρτοτινούς Κώστα Σταμάτη και Κώστα Κούστα αντίστοιχα και δύο αδελφούς, τον Απόστολο και τον Κωνσταντίνο, τον επονομαζόμενο και Μασσαβέτα που εσφαλμένα αναφέρεται κάποιες φορές ως «Δήμος» ή «Μήτρος». Ο Κωνσταντίνος Μασσαβέτας γεννήθηκε στην Αρτοτίνα απ’ όπου, σε νεαρή ηλικία, εγκαταστάθηκε στην Άνω Μουσουνίτσα, μετά την υιοθεσία του από την άτεκνη θεία του Στάμω, σύζυγο του Γιάννη Μασσαβέτα.

Ο πατέρας του Διάκου ονομαζόταν «Γεώργιος» και όχι «Νίκος». Το όνομα «Γεώργιος» και το επώνυμο «Ψυχογυιός» καταγράφεται από τον Κρέμοκατά την επίσκεψη του στην Αρτοτίνα στη δεκαετία του 1870 όπου ζούσαν παιδιά και εγγόνια των αδελφών του Διάκου. Όλοι οι απόγονοι του φέρονται κάτοικοι Αρτοτίνας με την εξαίρεση των απογόνων του Κωνσταντίνου Μασσαβέτα που φέρονται κάτοικοι Άνω Μουσουνίτσας όπου, προφανώς, γεννήθηκαν.
Η πλευρά της Άνω Μουσουνίτσας προβάλλει την άποψη, με το μοναδικό επιχείρημα που ουσιαστικά προκύπτει,ότι ο Διάκος γεννήθηκε στην Άνω Μουσουνίτσα και έχει επώνυμο Μασσαβέτας, αφού από εκεί καταγόταν ο αδελφός του Κωνσταντίνος Μασσαβέτας.
Η πλευρά της Αρτοτίνας παραθέτει, στην κατηγορία των επίσημων στοιχείων και κατά χρονολογική σειρά, την επίσημη αναφορά προς το Υπουργείο Παιδείας του Ηπειρώτη δασκάλου Φ.Παπαδόπουλου (1858), το Πιστοποιητικό του Δημάρχου Κροκυλίου, τις αυθεντικές μαρτυρίες στον ιστορικό Κρέμο και τις αναμνήσεις του γιατρού Κώστα Κούστα (1858 – 1946), εγγονού της αδελφής του Ήρωα, Σοφίας. Ο νεαρός Κούστας αναζητήθηκε και βρέθηκε και ως απόγονος του Αθανασίου Διάκου, προσκλήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε με δαπάνη του Κράτους ενώ του άλλαξαν το επώνυμο σε Διάκος προς διάσωση του ηρωικού επωνύμου. Ο γιατρός Κώστας Διάκος άσκησε την ιατρική στην Αρτοτίνα μέχρι το τέλος της ζωής του.
Όλα τα επίσημα στοιχεία, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Αρτοτίνα είναι ο τόπος όπου είδε το φως της ζωής και μεγάλωσε ο μεγάλος ήρωας της επανάστασης, Αθανάσιος Διάκος. Παρόλα αυτά, το σημαντικό είναι πως ο μεγάλος αυτός ήρωας ανήκει σε όλη την Ελλάδα. Όπως υποστηρίζει και ο Παπαρρηγόπουλος:«…ἀνήκει εἰς τὴν παράδοσιν ἅμα καὶ τὴν ἱστορίαν καὶ εἶναι κτῆμα τοῦ λαοῦ μᾶλλον ἢ τῆςἐπιστήμης».

Τα παραπάνω στοιχεία, αρχείων του κράτους, παρέχονται και στη δικτυακή διεύθυνση: www.neural.uom.gr από τον Αθαν. Γ. Βήλο.
Σχετικές παραπομπές στην εφημερίδα ΦΘΙΩΤΙΣ/ΦΩΚΙΣ, (φύλλο469) και «ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ», (τεύχος 389) σε σχετική επιστολή του τ. Προέδρου της Αδελφότητος Αθανασίου Διάκου κ. Κ. Κόλλια (εφημερίδα ΦΘΙΩΤΙΣ/ΦΩΚΙΣ, φύλλο 466).
Επίσημα κρατικά στοιχεία για το γενεαλογικό δένδρο, την γενέτειρα και την καταγωγή του Αθανασίου Διάκου:  


Γραμματόσημα με τη μορφή του Αθανασίου Διάκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου