Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Διαβάσαμε σπο το lidoriki,com του εξαίρετου φίλου Κ Καψάλη για 

ΤΟΝΒΕΤΕΡΑΝΟ ΤΩΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΩΝ ,ΚΩΣΤΑ ΠΙΤΣΟ (Φαλιαμπάλια;)



ΚΩΣΤΑΣ ΠΙΤΣΟΣ 

Ο «βετεράνος των πανηγυριών» Κώστας Πίτσος, ένας από τους πιο σημαντικούς συνθέτες των τελευταίων 40 χρόνων, αποκαλύπτει στην «Espresso» σημαντικές στιγμές της καριέρας του δίπλα σε κορυφαία ονόματα του πενταγράμμου. Ο αυτοδίδακτος κιθαρίστας αφηγείται άγνωστες ιστορίες για τον Στέλιο Καζαντζίδη, τον Μάκη Χριστοδουλόπουλο, τη Φιλιώ Πυργάκη, αλλά και το μαγαζί Ελατος. 

ΑΠΟ ΤΗ
ΔΗΜΗΤΡΑ ΔΑΡΔΑ
Σε ηλικία μόλις 11 χρόνων ανέβηκε στο πάλκο, τραγουδώντας σε γάμους και πανηγύρια στο Λιδορίκι Φωκίδας και στα γύρω χωριά, μαζί με τον πατέρα του που έπαιζε κλαρίνο. Εμαθε μόνος του κιθάρα και στα 17 του κατέβηκε στην Αθήνα. 
Δούλεψε σκληρά σε διάφορα μαγαζιά και συνεργάστηκε με τους κορυφαίους της εποχής, τον Κώστα Σκαφίδα και τον σπουδαίο βιρτουόζο του βιολιού Γιώργο Κόρο. Ο τελευταίος, μάλιστα, τον είχε αναλάβει προσωπικά. Συμπαθούσε πολύ αυτό το νέο παιδί, που δούλευε πολύ σκληρά μέρα και νύχτα. 
Οπως λέει ο συνθέτης, αν και ξεκίνησε στο λαϊκό τραγούδι, την πόρτα για το δημοτικό τραγούδι τού άνοιξε ένας συνάδελφος του πατέρα του, ο Γιώργος Φλώρος, κι έτσι άρχισε η μεγάλη καριέρα του. 
Χιλιάδες τραγούδια 
Συνεργάστηκε για 12 χρόνια με την κρατική τηλεόραση και το ραδιόφωνο και έχει παίξει σε περισσότερα από 20.000 τραγούδια (ηχογραφήσεις), ενώ έχει γράψει περισσότερα από 1.000! Οταν υπηρετούσε στο Ναυτικό, εργαζόταν παράλληλα στο κέντρο του Κώστα Σκαφίδα στον σταθμό Λαρίσης. 
«Τραγουδούσαν η Φωτεινή Μαυράκη με τον Γιάννη Βασιλόπουλο στο κλαρίνο. Ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος εργαζόταν κι αυτός εκεί, ως το β' κλαρίνο του μαγαζιού. 
Μετά, με παρότρυνση του Βασίλη Σαλέα που είχε γυρίσει τότε από την Αμερική, έγινε τραγουδιστής και μέχρι σήμερα είναι ο καλύτερος στο είδος του.
»Σε αυτό το μαγαζί, λοιπόν, ερχόταν κάθε βράδυ ο Στέλιος Καζαντζίδης μετά τον χωρισμό του με τη Μαρινέλλα, συνοδεύοντας πάντα τη μητέρα του Γεσθημανή» θυμάται ο Κώστας Πίτσος. 
Μιλά για τη Χαρούλα Λαμπράκη με λόγια συμπάθειας, χαρακτηρίζοντάς την «ντίβα», αφού στα νιάτα της ήταν πολύ όμορφη, και για τη Φιλιώ Πυργάκη. 
«Ηταν ένα χωριατοκόριτσο που σιγά σιγά απέκτησε το δικό του κοινό» λέει ο θρύλος των πανηγυριών και συνεχίζει: «Στα Αρβανιτοχώρια παίρναμε καλά χρήματα. Θυμάμαι μια βραδιά στον Μαραθώνα, που είχε πέσει πολλή ''χαρτούρα'' (σ.σ.: τα χρήματα που έριχναν οι πελάτες στην ορχήστρα). Τραγουδούσε ο Κώστας Σκαφίδας και μια παρέα πλακώθηκε χοντρά. Κρυφτήκαμε όλοι κάτω από το πάλκο για να σωθούμε, όμως εκείνο το βράδυ πήραμε ο καθένας από 300.000 δραχμές». 
Στη συνέχεια, έπιασε δουλειά στον θρυλικό Ελατο. «Δέκα χρόνια χωρίς ρεπό. Για να λείψουμε μία ημέρα λέγαμε ψέματα. Στην Ελλάδα, τότε, πρώτα ήταν η Ακρόπολη και μετά ο Ελατος! Μπορεί να παίρναμε παραπάνω λεφτά από άλλους επαγγελματίες, όμως το τίμημα ήταν μεγάλο - ούτε γιορτές ούτε διακοπές, τίποτα. Μου στάθηκε πολύ η σύζυγός μου, η Δέσποινα, η οποία ποτέ δεν παραπονέθηκε και μεγάλωσε τον γιο μας, Θανάση, με πολλή αγάπη, ο οποίος σήμερα είναι τελειόφοιτος πανεπιστημίου» λέει και το πρόσωπό του λάμπει. 
Τα χρήματα που κέρδισε ο μουσικοσυνθέτης τα επένδυσε και δημιούργησε δύο πολύ γνωστά στούντιο ηχογράφησης, ενώ είναι παραγωγός στη δισκογραφική εταιρία General Music, με την οποία συνεργάζεται 40 χρόνια! Συνεχίζει, επιλεκτικά πια, τις εμφανίσεις του στα πανηγύρια, γιατί, όπως λέει, «δεν μπορώ άλλο - την ημέρα ταξιτζήδες και το βράδυ στο πάλκο!». 
Ο Κώστας Πίτσος έχει ανακαλύψει νέα μεγάλα ταλέντα-άξιους συνεχιστές του δημοτικού τραγουδιού, όπως οι Γιώργος Βελησσάρης, Ανδρέας Κωνσταντινόπουλος, Χαρά Βέρρα και Κώστας Μετζελόπουλος, και τους δίνει τραγούδια του, που γίνονται αμέσως εμπορικές επιτυχίες, όπως για παράδειγμα «Η βλάχα». 

http://www.espressonews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου