Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024

Θαμμένα αγροτόσπιτα


 Στο βυθό της λίμνης του Μόρνου βρίσκεται από το 1977 το αγροτόσπιτο της οικογένειας του Κ. Κολοκυθά (Τσουπροκώστα), στον Λουτσοβιώτικο κάμπο στην θέση κφάλα.


Απόσπασμα από το βιβλίο του Κ Μπερτσιά «θαμμένα όνειρα, ζωντανές αναμνήσεις»:

….Πριν διαβούμε τη γέφυρα του Κερασορέματος έριξα μια ματιά στα δεξιά μου και είδα για τελευταία φορά το όμορφο αγρόκτημα του Τσουπροκώστα.
Η μακρόστενη αυτή φέτα εύφορης γης, σκεφτόμουν, που πρόσφερε τους καρπούς της πλουσιοπάροχα για εκατοντάδες  χρόνια, ανέθρεψε γενιές και γενιές ανθρώπων και τα τελευταία χρόνια μεγάλωσε και συντήρησε και την πολυμελή οικογένεια του μπάρμπα Κώστα, σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει, θα την καταπιεί το υδάτινο θεριό που λέγεται λίμνη. 
Στα δυτικά ακουμπούσε, σε μήκος περίπου πεντακοσίων μέτρων, στην όχθη του ρέματος με την πυκνή βλάστηση των πλατανιών και τα πέντε-έξι πανύψηλα κυπαρίσσια, διατεταγμένα αρμονικά σε ευθεία γραμμή να μοιάζουν σαν βιγλάτορες και φρουροί ακοίμητοι και αυστηροί. Το σύνορο της ανατολικής πλευράς ήταν ο υδραύλακας στη βάση του μικρού λοφίσκου, της Τραγατσούλας, που στην κορφή του ήταν τα αλώνια.

Στην νότια πλευρά ήταν ο υπερυψωμένος δρόμος και στο άλλο άκρο το σπίτι με όλα τα βοηθητικά κτίσματα. Τα κτήματα αυτά ήταν τα τελευταία που ποτίζονταν με τα νερά του Κόκκινου. Εδώ κατέληγε το μεγάλο κανάλι μήκους πάνω από πέντε χιλιόμετρα που έπιανε τα νερά του ποταμού Κόκκινου στο ύψος της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος απέναντι από τα Χάνια του Καραπιστόλη, πότιζε δε τα εκατοντάδες στρέμματα που βρίσκονταν στη διαδρομή του….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου