Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Αντιγράφουμε απο την ιστοσελίδα του Κροκυλείου :


 

 

Το Χάνι του Πολύμερου

Χάνι Πολύμερου στο Κουμεντάρι.  Στην διασταύρωση του τότε εθνικού δρόμου Λιδορικίου –Ναυπάκτου και στη θέση Κουμεντάρι υπήρχε στα χρόνια της τουρκοκρατίας οικισμός τουρκαλβανών και ένα  χάνι.
Γνωρίζουμε από διάφορες μαρτυρίες και συγγράμματα ότι από τις αρχές του 1900 στη θέση Κουμεντάρι λειτουργούσε χάνι το οποίο ανήκε στην Κροκυλιώτικη οικογένεια του Δημητρίου Πολύμερου  (Χαραλαμπόπουλου) με την ονομασία:το καλύβι του Πολύμερου.
Το χάνι αυτό ήταν μια μικρή λιθόκτιστη  μονώροφη οικία με αποθήκη στη συμβολή του δρόμου προς το Κροκύλειο.
Προσέφερε εκείνη την εποχή καφέ, ποτά, φαγητό παράλληλα δε διέθετε και ζωοτροφή για τα ζώα των ταξιδιωτών, Ακόμα υπήρχε και η δυνατότητα διανυκτέρευσης  αυτών.
Το χάνι αυτό συνέχισε να λειτουργεί μέχρι το 1957 από τον Γεώργιο Πολύμερο.
Μετά χτίστηκε ένα νέο κτήριο δυτικότερα από αυτό στην θέση πού βρίσκετε και σήμερα απέναντι από τις πέτρινες βρύσες στη διασταύρωση.
Το νέο αυτό κτήριο λειτούργησε αργότερα ως σημείο ανταπόκρισης της συγκοινωνίας με τα χωριά που εξυπηρετούνταν από το δρόμο του Κροκυλείου.
Στην θέση Κουμεντάρι  και γύρω μέχρι  χαμηλά  στο  ποτάμι υπήρχαν πολλά  ποτιστικά  περιβόλια  πού καλιεργούσαν καλαμπόκια, και διάφορα κηπευτικά, ενώ υπήρχαν οπωροφόρα δέντρα αλλά και πολλά αμπέλια.
Σε όλη την περιοχή υπήρχαν πέτρινες ταράτσες (καλύβες) όπου και διέμεναν όλο το χρόνο οι ιδιοκτήτες των κτημάτων για να τα καλλιεργούν αλλά και να  είναι κοντά στα  ποιμνιοστάσια τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου