Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

Πρόταση για την " πολιτιστική προστασία και ανάδειξη της περιοχής γύρω από τον Ταμιευτήρα του Μόρνου".

 Πρόταση, από Αφροδίτη Παπαθανάση,

για   την " πολιτιστική προστασία και ανάδειξη της περιοχής γύρω από τον Ταμιευτήρα του Μόρνου". 


Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Φωκίδας συμβάλλει και ο Ταμιευτήρας Μόρνου.

Η κατασκευή του επηρέασε την οικονομία της περιοχής γύρω από τον Ταμιευτήρα, αλλά και τις ζωές των κατοίκων.


Αποτελεί χρέος μας προς την πολιτισμική παρακαταθήκη της Δωρίδας και προς τις επόμενες γενεές, να μην αφήσουμε την ιστορία της περιοχής γύρω από τον Ταμιευτήρα να "ξεχαστεί".


Με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, θα μπορούσε με συνέργιες με τα συναρμόδια Υπουργεία, να σχεδιαστούν δράσεις και προγράμματα χρηματοδότησης, για τα ακόλουθα θέματα που αφορούν την πολιτιστική προστασία και ανάδειξη της περιοχής γύρω από τον Ταμιευτήρα:


1. Συνεργασία με το Υπ. Πολιτισμού, όπου η Περιφέρεια θα μπορεί να εγγυηθεί δέσμευση πόρων για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Καλλίου και αρχαίου Φύσκου, καθώς το Υπουργείο θα προχωρά με τις μελέτες τοπογράφησης και αποτύπωσης και αποκατάστασης των μνημείων.


2. Συνεργασία με  το Δήμο Δωρίδας και την ΕΦΑ Φωκίδας, ώστε να είναι δυνατή η δημιουργία έκθεσης  εποπτικού υλικού, με δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου από την Περιφέρεια, στην οποία παρουσιάζεται  η ιστορία του τόπου από τους αρχαίους έως τους βυζαντινούς χρόνους, με πρώτη επιλογή το δημοτικό σχολείο Δ.Κ. Μαλανδρίνου, με αναφορά στον αρχαίο Φύσκο.


3. Συνεργασία με Δήμο Δωρίδας και ΕΦΑ Φωκίδας για τις προδιαγραφές πρόσκλησης ΕΣΠΑ της ΣΤΕΡΕΑΣ  που να αφορά έργο για το ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ και τη δαπάνη για την ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ που απαιτείται. Αναλυτικά : άμεσα χρειάζεται επικαιροποίηση των οικονομοτεχνικών μελετών και  εκτέλεση των εργασιών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της επισκευής του κτηρίου του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ, ενώ μετά το πέρας των εργασιών αυτών, θα πρέπει να ακολουθήσει και η μουσειολογική μελέτη.


4. Συνεργασία με το Υπ. Πολιτισμού, το Δήμο Δωρίδας και την ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ για την δημιουργία μόνιμης έκθεσης οπτικοακουστικού υλικού, που θα αφηγείται την ιστορία της περιοχής, τις αλλαγές,  το Κάλλιο, τα μνημεία και τις υποδομές που χάθηκαν με την κατασκευή του φράγματος του Μόρνου. 

Να σημειώσουμε επίσης ότι στον απολογισμό της Εταιρικής Ευθύνης της ΕΥΔΑΠ ΑΕ δεν υπάρχει μια λέξη και μια δράση για την περιοχή του Ταμιευτήρα, ενώ μια εξαιρετική πρωτοβουλία, έκθεση για τα 90 χρόνια κατασκευής του φράγματος στον Μαραθώνα https://www.cnn.gr/focus/story/197145/90-xronia-fragma-marathona-gia-proti-fora-to-arxeio-tis-eydap-se-mia-monadiki-ekthesi


5. Ανακήρυξη του Καλλίου σε νεώτερο μνημείο και κατασκευή στην άκρη της λίμνης ξύλινης εξέδρας με σκοπό εκδηλώσεις στην περιοχή.

Αφροδίτη Παπαθανάση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου