Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Βαρδούσια - Ποιμενικά.

 

Ποιμενικά
Βρισκόμαστε στα Βαρδούσια για άλλη μια φορά, στις αρχές Οκτωβρίου. Οι πρώτες στάνες είναι κλειστές, του Σταυρού κάτι γίνεται και στα Μουσουνιτσιώτικα λιβάδια είδαμε και μάθαμε ότι παραμένουν ακόμη τρία κοπάδια. Ένα απ’ το Ραϊλή, του Μπρή, ένα στο Πάδι, του Αναγνωστόπουλου και ένα στην Σκασμένη Στρούγκα, του Πελεκάνου. Ο τελευταίος ετοιμάζεται την Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου, να κατέβει για Ασπρόπυργο Αττικής. Κατεβάζουν τα κοπάδια στο χωριό Μουσουνίτσα και απ’ εκεί φορτώνουν σε φορτηγά αυτοκίνητα. Τα τελευταία δέκα χρόνια, ο κάθε βοσκός πηγαίνει στις ίδιες στάνες εδώ. Τα πρόβατα έχουν μάθει και αποδίδουν περισσότερο. Ο καιρός από στιγμή σε στιγμή είναι έτοιμος να κάνει χιόνι και αυτό το φοβούνται. Πριν λίγα χρόνια, στις 4 Οκτωβρίου, έκανε ένα χιόνι και ψόφησαν 35 ζώα. Τα είχε κολλήσει στα ριζά του Γιδοβουνιού και δεν μπορούσε να τα ξεκολλήσει. Ήταν ο αέρας που φύσαγε και δεν τα άφηνε να κάνουν κάτω.
Είδαμε κοπάδια στις πλαγιές του Σινανιού, που ανήκαν στο κοπάδι απ’ το Πάδι, είδαμε στις πλαγιές Μετερίζια που ανήκαν στην Ραϊλή και κοπάδι γύρω απ’ την Σκασμένη Στρούγκα.
Σημείωση Ι: Το διάσελο λαιμό, ανάμεσα Γιδοβούνι και Πλάκα οι τσοπαναραίοι το λένε "Μπουρνέλια".
Σημείωση ΙΙ: Μία πληροφορία ακόμη: Οι δρόμοι (χωμάτινοι), περνούν προς: Γιδοβούνι - Αρτοτίνα και προς Διάσελο Μετερίζια – χ. Δάφνος.

Με βάση την Σκασμένη Στρούγκα, ανηφορίζουμε προς την Διασέλα.
Μονοπάτια ανηφορίζουν απ’ τα Μουσουνιτσιώτικα λιβάδια προς τα εκεί. Περνάμε απ’ τον βράχο που γράφει «water» και αυτό έχει να κάνει με το πέρασμα διαφόρων ομάδων ξενόφερτων, του διεθνούς μονοπατιού Ε4, απ’ το σημείο της Σκασμένης Στρούγκας.
Ανηφορίζουμε στην Διασέλα, με το χαρακτηριστικό μακρύ πέτρινο χώρισμα για τα κοπάδια. Πρόκειται για παλιές συνήθειες βοσκών, που με τέτοια χώριζαν τα λιβάδια τους. Η μακριά σωριασμένη πέτρινη γραμμή φαντάζει εντυπωσιακά μέσα στην ομίχλη.
Απ’ την πίσω μεριά ξεχωρίζει η λάκκα με την γούρνα και τις στάνες, κάτω αριστερά προς τα νότια. Πρόκειται για τα Αρτοτινά λιβάδια και ανήκουν στο χωριό Αρτοτίνα. Απ’ εδώ βλέπει κανείς ότι ο δρόμος δεν φτάνει έως την λάκκα. Ξεκινά απ’ την Αρτοτίνα και ανηφορίζει. Σε κάποιο σημείο και συγκεκριμένα σε χτένια, γίνεται δύσκολο το πεδίο και εκεί ο δρόμος σταματά. Απ’ εκεί ακολουθεί καλογραμμένο μονοπάτι που οδηγεί στην λάκκα. Βλέπουμε ότι ο δρόμος δεν βγάζει στην λάκκα και θέλει περπάτημα με το σάκο γεμάτο. Ένα ακόμη πρόβλημα, ίσως, θα είναι και η έλλειψη νερού. Εντυπωσιακές όψεις απ’ τις κορφές Σούφλες. Σ’ αυτό το πεδίο ξεχωρίζει προς τα κάτω το Βαρδουσόρεμα. Πάντως ο δρόμος φτάνει μέχρι την τοποθεσία Κέδρος και σταματά. Δεν έχουν καταφέρει να περάσουν τα χτένια για να βγουν στις λάκκες.

 Πηγή:ορινογραφείες / Τάκη Ντάσιου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου