Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Ο Κολοκυθόπουλος από την Μουσουνίτσα

Η δεύτερη εκτέλεση θανατοποινίτη στην νεότερη Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στην Άμφισσα τον Οκτώβρη του 1840 όπως αναφέρεται στο βιβλίο του Γιάννη Ράγκου , ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ .

Συγκεκριμένα εκτελέστηκε ο Δημήτρης Κολοκυθόπουλος που καταγόταν από την Μουσουνίτσα και είχε καταδικαστεί σε θάνατο για φόνο του μεταπράτη Αντώνη Τζίτζα.
Ο Κολοκυθόπουλος ήταν πρώην επαγγελόμενος στρατιώτης και στις 6 Μαρτίου 1830 προσφέρθηκε να συνοδεύσει τον έμπορο από την Μουσουνίτσα στην Άμφισσα .
Μισή ώρα μετά την αναχώρηση τους και ενώ βρισκόντουσαν στην θέση  << μνήμα του αράπη >> , ο Κολοκυθόπουλος πυροβόλησε τον Τζιντζα .  Αμέσως μετά ο δράστης συλήσας αυτόν επέστρεψε στην Μουσουνίτσα και παραδούς τα σύλα εις την μητέρα του , εδόθη εις την φυγήν.
Συνελήφθη λίγες μέρες αργότερο και μεταφέρθηκε στις φυλακές Σαλώνων. Αμέσως μετά την δίκην
υπέβαλε αίτηση χάριτος που απορρίφθηκε από τον Καποδίστρια με το σκεπτικό ότι δια τοιαύτα εγκλήματα δεν δύναται να παραχώρηση χάριν.
Την 29ην , ο έστιν το Σάββατον , περί την τρίτην ώραν της ημέρας εισήλθεν ο κατάδικος εις τον παρά της Αστυνομίας προσδιωρισμένον τόπον  της καταδίκης διατηρούμενος και περιστοιχισμένος παρ' όλης της οπλοφόρου φυλακής και άλλων πολλών θεατών και του Αστυνόμου προπορευομένου , ο ιερεύς ενουθέτει τούτον κατά το θρησκευτικόν χρέος μέχρι του προσδιορισθέντος τόπου της καταδίκης με όλην την ζέσιν , όπου ετέθη ο κατάδικος .......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου