Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017


Η αρχαία Καλλίπολης σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς ( Θουκιδίδης, Παυσανίας @ Πολύβιος )      ήταν μια σημαντική Αιτωλική πόλη με αξιόλογη δραστηριότητα .  Δυστυχώς τα νερά του Μόρνου σκέπασαν το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής που εκτιμάται ότι βρισκόταν η αρχαία πόλη.

Αξιοσημείωτο είνσι το γεγονός οτι ούτε η αρχαιολογική έρευνα που ξεκίνησε καθυστερημένα έφερε στο φως σπουδαία ευρήματα που σήμερα φυλάσσονται στο αρχαιολογικό μουσείου Λιδωρικίου .  Αν μάλιστα υπήρχε χρόνος να συνεχιστούν οι έρευνες θα είχαμε σίγουρα και αλλά ευρήματα .
Βρήκαμε στον ιστότοπο του Κ Καψάλη το Λιδωρικι μια κατατοπιστική σχετική ανάρτηση την οποία αντιγράφουμε σε συνέχειες , ....


Α μέρος .

29.2.12


ΚΑΛΛΙΠΟΛΗ : ΑΠ‘ ΤΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ

      
52
Η Καλλίπολη δεν υπάρχει πια . Η αρχαία Καλλίπολη , μια απ' τις πλέον αξιόλογες Αιτωλικές πόλεις , έγινε ο βυθός της τεχνητής λίμνης του φράγματος του Μόρνου . Κανείς δεν φανταζόταν πριν απ' τις ανασκαφές , ότι η μεσόγεια , ορεινή αυτή Αιωλική πόλη , ήταν δυνατόν να αποδειχτεί τόσο σημαντική , όπως αποκαλύφτηκε με την πρόοδο της έρευνας . " Τα αποτελέσματα της ανασκαφής μου " , σημείωνε ο αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης , ο οποίος πραγματοποίησε τις ανασκαφές , μελέτησε και επεξεργάστηκε με ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον τα μοναδικά ευρήματα , προσπάθησε να κάνει ευρύτερα γνωστή την ύπαρξη της αρχαίας αυτής πόλης και στον οποίο οφείλουμε τις πληροφορίες μας για την αρχαία Καλλίπολη , που αποτελούν , πιστεύω , ουσιαστική συμβολή στις γνώσεις μας για την αρχαία Ελληνική κατοικία .
57
   Ναός από τους γεωμετρικούς ακόμα χρόνους , πλουσιότατο αρχείο - το πιο παλιό επίσημο αρχείο πόλης που βρέθηκε ποτέ - περίβολος τειχών , μήκους 3 περίπου χιλιομέτρων , με πύργους κατά διαστήματα , πύλες και πυλίδες , μοναδικές κατοικίες , ναοί , θέατρο με αψιδωτά πόδια , περισσότερα από 500 πήλινα σφραγίσματα , αγαλματίδια , ασημένιες μινιατούρες , εκατοντάδες άριστα διατηρημένα αγγεία , μετάλλινα σκεύη , νομίσματα χάλκινα και αργυρά , συνθέτουν περίπου την εικόνα της πόλης που σήμερα βρίσκεται κάτω απ' τα νερά της λίμνης .
78
   Οι διαδικασίες για τη διάσωσή της , στο πρώτο στάδιο , σαφώς ήταν ευκολότατες . Ωστόσο , για μια ακόμα φορά , αποδειχθήκαμε ανίκανοι και αδιάφοροι να περισώσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά , την οποία όμως ποτέ δεν διστάζουμε να εκμεταλλευόμαστε , να χαρίζουμε , να περιφέρουμε και να εκθέτουμε ως πτωχοί συγγενείς σε μουσεία και αίθουσες τέχνης του κόσμου , ζητώντας έτσι κάποια δικαίωση ή κάποια θέση ανάμεσα στις ώρες του πολιτισμένου κόσμου . Κατά τα άλλα αγνοούμε καταστροφικά και πολλές φορές περιφρονούμε , όλα εκείνα τα οποία - αν και μεις μόνο βρήκαμε - επάξια μας εκπροσωπούν , μας δικαιώνουν , μας καταξιώνουν . Ίσως , λοιπόν , για να μάθουμε επί τέλους , να εκτιμούμε και να σεβόμαστε , θα πρέπει να σταματήσει το διεθνές σεργιάνι , θα πρέπει να σταματήσει η εμπορική και τουριστική εκμετάλλευση , η προσωπική προβολή , το πρόχειρο στήσιμο ευκαιριακών επαρχιακών εκθέσεων και εκδηλώσεων , και να αρχίσει η σωστή ενημέρωση όλων μας , γιατί κάποτε θα πρέπει να μάθουμε να αγαπάμε όλα αυτά που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες γενιές .
79
   " Είναι ουτοπία να ζητάμε να σώσουμε την αρχαία πολιτεία , τώρα που η Αθήνα διψάει και οπωσδήποτε είναι αργά για την κατασκευή προστατευτικού αναχώματος ", ήταν η δικαιολογία όταν δεν διατέθηκε το ποσό των 400.000.000 ,όπως είχαν πει ότι απαιτείται ( και αρχικά είχαν υποσχεθεί ) για την κατασκευή του αναχώματος μπροστά στην αρχαία πόλη , ποσό ,που ανάλογα με τα 20 δισεκατομμύρια , που διατέθηκαν για ολόκληρο το έργο , ήταν ασήμαντο !!!
Συνέχεια ......2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου