Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Επιχειρησιακό σχέδιο «ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΠΕΝΤΑΓΙΩΝ»

Posted: 17 Jun 2015 04:29 AM PDT

Πηγή: εφημερίδα Πενταγιώτικοι Στοχασμοί α.φ. 102

Το προτεινόμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, που ολοκληρωμένη εικόνα του βλέπετε στη συνέχεια του κειμένου, είναι προϊόν συνεργασίας πολλών ανθρώπων και ομάδων.  Αναφέρθηκε σαν ιδέα από τον ακαδημαϊκό Γ. Δημητρέλλο (Πανεπιστήμιο Πάτρας) στο 15ο αναπτυξιακό Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας στην Πενταγιού και άρχισε η μελέτη του από τον ίδιο τον ακαδημαϊκό και τον Σύλλογο μας, (Στέλιος Τσιώρης - Δημ. Καραστάθης) που βρήκε μεγάλη βοήθεια από τον Δήμαρχό μας Γ. Καπεντζώνη. Βοήθησαν πολύ ο Νίκος Αγριαντώνης, ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ.Τσαυτάρης, το στέλεχος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Ελένη Μαλούπα (με τις φωτισμένες ομιλίες της σε όλα τα μέρη της χώρας για την αξία των αρωματικών φυτών και των Βοτανικών κήπων), η καθηγήτρια της Γεωπονικής Αθηνών κ. Φάλια Οικονόμου με τις νέες ιδέες της στην ομάδα μας, και φυσικά βοήθησε καθοριστικά η μεγάλη δωρεά της οικογένειας Γεωργακόπουλου, της διώροφης οικίας μέσα στο χωριό μας! Ασφαλώς και βοήθησαν η Ομοσπονδία συλλόγων Β/Δ Δωρίδας και η Δωρική Αδελφότητα με τα Αναπτυξιακά τους Συνέδρια, αφού μέσα από αυτά προέκυψαν παρόμοιες ιδέες!
Τσάι του βουνού
Ρίγανη

Το πρόγραμμα παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική και ενδιαφέρον για την οικονομία μιας ταλαιπωρημένης περιοχής, αυτής της ορεινής Δωρίδας! Η παρουσία τριών Πανεπιστημίων στη λειτουργία του Βοτανικού Κήπου, θα πετύχει τη σύνδεση της πιο μοντέρνας τεχνολογίας και επιστήμης, με την επιχειρηματικότητα. Και μάλιστα, γύρω από έναν κλάδο, αυτόν των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, στον οποίο δραστηριοποιούνται δεκάδες νέες επιχειρήσεις, πολλές φορές με εξαγωγικό χαρακτήρα. Σημαντικές δυνατότητες μας δίνονται! Παραγωγή (Τράπεζα) πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού όλων των αρωματικών φυτών της περιοχής μας παραγωγή με πιστοποίηση Πανεπιστημίου οικολογικών προϊόντων (με ανώτερες φυσικά τιμές), ποιοτικές συσκευασίες, και γιατί όχι παραγωγή αιθέριων ελαίων!! Και μπορούν να δουλέψουν όσοι θέλουν, κι όχι μόνο ντόπιοι!! Είναι η ώρα της Πολιτείας, για την μεγάλη απόφαση!

Καμφόρα
Μέντα

Οπου παρουσιάσαμε το πρόγραμμα, δεχθήκαμε μόνο επαίνους. Ο Δήμαρχός μας το αγκάλιασε πρώτος, το πίστεψε και βοήθησε τα μέγιστα στην υλοποίηση της μελέτης! Κι είναι πολύ σημαντικό αυτό! Ό,τι και να γίνει, δεν θα ξεχάσουμε τη βοήθειά του. Είναι σημαντικό να αναφερθεί, ότι θα χρειασθεί ίσως και η βοήθεια των Πενταγιωτών, στην εξεύρεση κτημάτων που θα χρησιμοποιηθούν για τον Βοτανικό Κήπο. Πολλά οικόπεδα έχουν ήδη βρεθεί. Όμως δίνουμε μεγάλη σημασία στα οικόπεδα που βρίσκονται μέσα στο χωριό, από το σπίτι Γεωργακόπουλου και κάτω, προς την Μεγάλη Βρύση. Τα οικόπεδα, με ειδικό συμβόλαιο, ενοικιάζονται απλώς στον Βοτανικό Κήπο (άρα στον Δήμο) και επιστρέφονται όποτε το θελήσει ο ιδιοκτήτης. Για να γίνει όλη η περιοχή αυτή ένα πανέμορφο πάρκο, με παγκάκια, πινακίδες, δρομάκια, αντί της σημερινής ασχήμιας (και αιτίας πυρκαγιάς, όπως πρόπερσι)! Που θα το επισκέπτονται, σχολεία και Πανεπιστήμια!! Και πλήθος τουριστών!


ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΔΩΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ-ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΑΓΙΟΥ ΔΩΡΙΔΑΣ


Αθήνα 20-04-2015

Το πρόγραμμα προτείνεται για έγκριση στα ΕΣΠΑ 2014-2020 και είναι πρόταση του Δήμου Δωρίδας από κοινού με τον Σύλλογο Πενταγιωτών. Η επεξεργασία του άρχισε μετά την διεξαγωγή του 15ου Αναπτυξιακού Συνέδριου της Ομοσπονδίας συλλόγων Β/Δ Δωρίδας τον Αύγουστο του 2013, στην Πενταγιού, από τον Σύλλογο Πενταγιωτών και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, (Γ. Δημητρέλλος) και στη συνέχεια υποστηρίχθηκε θερμά και από τον Δήμο Δωρίδας.

Ο Δήμαρχος Γ. Καπεντζώνης μαζί με τον πρόεδρο του Συλλόγου Πενταγιωτών Στ. Τσιώρη, επισκέφθηκαν τον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη και πέτυχαν την έγκριση και τον ενθουσιασμό του Υπουργού για ένα τόσο δυναμικό επιχειρησιακό σχέδιο, στη καρδιά της ορεινής Δωρίδας, μιας περιοχής πανέμορφης αλλά και πάμφτωχης! Με την ανταποδοτικότητα που διακρίνει το επιχειρησιακό σχέδιο, στοχεύεται η τόνωση της τοπικής οικονομίας αλλά και επανακατοίκηση των ορεινών οικισμών, θέμα τεράστιας σημασίας για την Εθνική Οικονομία, ειδικά σήμερα!
Οι Σ. Τσιώρης, Α. Τσαυτάρης και Γ. Καπεντζώνης
Στη συνέχεια, με τις αλλεπάλληλες συμμετοχές μας σε ημερίδες για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, (που τόσο είναι της μόδας), κερδίσαμε και άλλους συμμάχους, όπως τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που θα συμμετάσχουν και αυτοί σε μεγάλης σημασίας ημερίδα στο Λιδωρίκι για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά! Αυτές τις μέρες ενημερώνουμε και την Γεωπονική Αθηνών, που κι αυτή ενδιαφέρθηκε ζεστά για συμμετοχή της στις κινήσεις για δημιουργία τέτοιου ερευνητικού κέντρου στη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας που τόσο έλλειπε! Τέλος, αντιπροσωπεία του Συλλόγου Πενταγιωτών, ο πρόεδρος Στ. Τσιώρης και ο αντιπρόεδρος Δημ. Καραστάθης, επισκέφθηκαν στη Λαμία, τους Αντιπεριφερειάρχη Ηλία Σανίδα και τον Κώστα Λέμα σύμβουλο του Περιφερειάρχη, στα μέσα Φεβρουαρίου 2015, και έτυχαν θερμής υποδοχής για το προτεινόμενο επιχειρησιακό σχέδιο. 

Γιώργος Δημητρέλλος

Το επιχειρησιακό σχέδιο «ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΠΕΝΤΑΓΙΩΝ», περιλαμβάνει τρεις μεγάλες ξεχωριστές δράσεις :


Α. ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ –ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ:
Η Δημιουργία Βοτανικού Κήπου μέσα στον οικισμό της Πενταγιούς, επιτυγχάνεται χάρη σε σημαντική δωρεά προς τον Δήμο Δωρίδας διώροφου σπιτιού της οικογένειας Γεωργακόπουλου. Το σπίτι είναι ουσιαστικά τριώροφο, συνολικών τετραγωνικών άνω των 150. Ο Βοτανικός Κήπος θα προέλθει από μελέτη του Πανεπιστημίου Πάτρας, θα περιλαμβάνει το κυρίως κτίριο, ως βάση εκθεμάτων, γραφείων, χημείου κ.λ.π., πολλά στρέμματα,(άνω των 20) θα αξιοποιηθούν ως βάση των πειραματικών καλλιεργειών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Ο αρμόδιος φορέας θα μπορεί να εκμεταλλεύεται εμπορικά τα καλλιεργούμενα και συσκευασμένα αρωματικά φυτά, ώστε όλες οι δράσεις να είναι ανταποδοτικές, και να συντελούν στην ανάπτυξη και ανόρθωση της οικονομίας της περιοχής μας.

Η ίδρυση μικρού Βοτανικού Κήπου με αρωματικά , φαρμακευτικά φυτά και βότανα της περιοχής μπορεί να αποτελέσει μια δράση με μεγάλες προοπτικές για την ευρύτερη περιοχή! Όπως μας γράφει ο πανεπιστημιακός Γ. Δημητρέλλος, Δρ. Περιβαλλοντολόγος Γεωπόνος του Πανεπιστημίου της Πάτρας, ο Κήπος:

• θα είναι επισκέψιμος σε κάθε ενδιαφερόμενο για πληροφορίες για τα φυτά του και για τα φυτά της ευρύτερης περιοχής.


• θα παρέχει πληροφορίες για καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών που είναι αυτοφυή στην περιοχή, με σκοπό την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων αγρών της περιοχής


• θα συμβάλλει στη δημιουργία μικρών μονάδων καλλιέργειας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και βοτάνων ανά δημοτικό διαμέρισμα


• θα δημιουργηθεί η ανάγκη δημιουργίας μονάδας επεξεργασίας και μεταποίησης-συσκευασίας του φυτικού υλικού, με σκοπό την παραγωγή προϊόντων που θα είναι διαθέσιμα στην αγορά.

Η ανάπτυξη του Βοτανικού Κήπου μπορεί να επεκταθεί και στη δημιουργία μονάδας πολλαπλασιαστικού υλικού παραγωγής φυτών πιστοποιημένων για διάθεση στην αγορά.

Β. ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΠΑΛΑΙΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ:

Η ανακαίνιση του παλαιού μονοπατιού Πενταγιούς - κορυφή Ξηροβουνίου - Αγία Παρασκευή - Πενταγιού θα βοηθήσει πολύ στην περιήγηση και εξερεύνηση των περιοχών φυσικής παρουσίας των αρωματικών μας φυτών και στην ανάδειξη της σύνδεσης τους με τα πολιτιστικά, θρησκευτικά και ιστορικά στοιχεία της περιοχής! Παράλληλα θα βοηθήσει και στην τουριστική αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής των Βαρδουσίων.Το μονοπάτι είναι παλιό, πασίγνωστο στους ντόπιους, δεν απαιτούνται απαλλοτριώσεις κ.λ.π.,και χρειάζεται κυρίως πολύ καλό καθάρισμα, σταθμούς ανάπαυσης και σημάνσεις καινούργιες. Το μήκος του θα ξεπεράσει τα 8-9 χλμ.

Γ. ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΟΙΚΗΜΑΤΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑ:

Εδώ, οι προτεινόμενες δαπάνες είναι μικρές, καθώς το οίκημα είναι ενεργό, χρησιμοποιείται από τον Σύλλογο Πενταγιωτών για πολιτιστικές δράσεις και χρειάζονται μικρές βελτιώσεις.(παροχή ίντερνετ, μεγαφωνικός εξοπλισμός, κ.λ.π.)

Η δημιουργία ενός Βοτανικού Κήπου στην ορεινή Δωρίδα, με κύριο σκοπό την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της πανέμορφης περιοχής μας, μπορεί να γίνει το φυτίλι μιας αναπτυξιακής πορείας της πιο φτωχής περιοχής της χώρας μας. Εκατοντάδες στρέμματα δημοτικά αλλά και ιδιωτικά, παραμένουν χέρσα και ακαλλιέργητα. Με κατανόηση και βοήθεια από το Δήμο και το Κράτος, μπορούν να δοθούν μόνο για καλλιέργεια στους αγρότες.

Γιώργος Δημητρέλλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου